Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Kaj naj naredim?,
26.7.2007

Najprej en lep pozdrav! Imam resne težave in ne vem na koga bi se obrnila. S partnerjem in hčerkico živiva le mogoče 10 m stran od tasta in tašče. Do sedaj sem vse tlačila v sebe, sedaj pa me je dokončno ta nevzdržna situacija zlomila. Tastu nihče ne sme ugovarjati, mora imeti prav, pa če se še tako moti. Govori meni in še drugi snahi, kako sva nezreli za vzgojo otrok in da bi morale to dolžnost prepustiti njegovi ženi torej moji tašči. Tašča pa govori grozne stvari o snahah, potem pa vse pred sinovi zanika. Oba sinova jima slepo verjameta in bi se raje odpovedala otrokom in ženam kot pa, da bi postavila svoja starša na njihovo mesto. Vse kar rečem v dobro moje pikice, mi ta dva ne dasta prav. Tast je še celo začel govoriti okrog kako imam jaz hudo obliko depresije in da vnukica mora spati pri njima,da ne bi jaz naredila kaj otroku. V resnici pa sem otroka pri njiju pustila, ker je tašča vztrajala, da se midva malo spočijeva, še posebaj jaz, ker sem rodila s pomočjo carskega reza. Nikoli nisem z njima imela nobenih konfliktov, vedno sem molčala pa naj so me njihove besede še kako prizadele. Mož se noče odseliti, ker želi biti v njihovi bližini, očitno imajo res velik vpliv nanj. Ko pa sem mu skušala dopovedati, da njegovi starši nimajo prav in mu celo posnetke pokazala kaj vse so mojemu otroku ko je bil star 3 mesece dajali za jesti (od karamel,ribe) me je parkrat skušal udariti. Nikakor mi ni verjel. Tašča govori, da ne bi mogla prenesti, da se njena sinova skregata v resnici pa meni ščuva proti njeni drugi snahi, njo pa proti meni. Ko pa si midve to poveva in zahtavama od tašče da pove resnico,ona enostavno to vse zanika in potoči kakšno solzo, pa sva že midve krive ker ji sinovi slepo verjamejo. Vnukov bi se najraje polastila, vendar sta jima snahi na poti. Sama imam takšen karakter, da se enostavno ne morem zlagati, ker se na meni to takoj opazi, ta oseba pa tako laže in se pretvarja, da enostvano ne morem verjeti svojim očem. Poskusila sem se z njimi lepo pogovoriti, vendar jima ne moreš nič povedati, kregati se pa nisem hotela,ker se jima nisem želela zameriti. Sedaj gedo z nami še na počitnice. Ne vem kako bom zdržala. Samo še vprašanje časa je kdaj me bo dokončno zlomilo,k er sem že čisto obupala in ni dneva, da se ne bi razjokala zaradi njune nepravičnosti. Oče je tudi opazil, da me nekaj muči, vendar mu raje ne bom nič govorila, ker že svojih težav ima čez glavo. Lepo vas prosim za kakšen nasvet. Vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.


Odgovor


Pozdravljena!

Najprej naj vam povem, da zelo sočustvujem z vami. Veliko jih poznam, ki imajo podobne težave s svojimi ali moževimi starši, torej niste edini in ni z vami prav nič narobe.

Seveda vsak odnos sooblikujeta oba vpletena in se je potrebno potruditi za sožitje iz obeh strani. Če pa druga stran tega ne želi ali dela celo nasprotno, se je najbolje umakniti.
Na prvem mestu ste vi sami in vaša družina, kajti tak odnos bi vas le zastrupljal in na koncu bi lahko celo resno zboleli.
Odkrito se pogovorite s svojim možem in mu povejte, da tako ne želite več živeti, da si želite, da bi bila vaša družinica več skupaj in sama, da boste le tako lahko resnično zafunkcionirali.
Morda se povežeta tudi z drugo snaho in se skupaj pogovorita s svojima možema, tako bosta morda močnejši.

Verjetno ne bo enostavno, saj so to le moževi starši in v njegovih očeh so povsem drugačni.
Skušajte mu dopovedati, da se bodo odnosi med vami le slabšali, če boste ostajali skupaj. In da je zelo pomembno, da se distancirate, saj se boste le tako lahko bolje razumeli.

In ne razumem, da si niste niti dopusta izborili zase?
Le tako bi si lahko resnično opomogli.

Skušajte čimmanj koristiti taščino pomoč in biti čimbolj samostojni, saj s tem, ko vam pomaga, varuje otroka... dobiva na nek način tudi več moči.

Želim vam čimveč potrpljenja in moči.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]