Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakArchimago : Odgovor


Archimago
Arhitekturno projektiranje

 


Sprememba rabe,
23.8.2010 Goran

Sem lastnik poslovnega objekta (prodajalna) v dveh nadstropjih (pritličje in mansarda). Prodajalno v pritličju bi obdržal, mansardo pa bi spremenil v stanovanje s tem, da se ne bi spreminjala nosilna konstrukcija (samo predelne stene iz mavčnih plošč) velikost in zunanji izgled objekta. Ali je potrebno gradbeno dovoljenje?


Odgovor


Pozdravljeni,

v vašem primeru ne gre za spremembo rabe ampak spremembo namembnosti objekta ali dela objekta.

Zakon pravi: (Zakon o graditvi objektov 2. člen)

9.1. sprememba rabe je takšna izvedba del, ki predstavlja spremembo namembnosti, vendar se zaradi nje ne spremeni velikost in zunanji izgled objekta ter ne povečuje vplivov na okolico, ali takšna sprememba namembnosti, ko se opravljanje dejavnosti v poslovnem prostoru NADOMESTI Z DRUGO, TAKŠNI DEJAVNOSTI PODOBNO DEJAVNOSTJO;

Torej, če bi spremenili prodajalno znotraj razreda trgovske in druge storitvene dejavnosti v sorodno dejavnost, gradbenega dovoljenja ne bi rabili.

Ker spreminjate namembnost, gradbeno dovoljenje potrebujete.

Zakon o graditvi objektov 4. člen

4. člen

(pogoji za spremembo namembnosti in spremembo rabe)

(1) Z deli, ki so v zvezi s spremembo namembnosti, se lahko začne na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, lahko investitor na lastno odgovornost začne z deli, s katerimi se namerava spremeniti namembnost objekta ali dela objekta oziroma prostorov v njem, tudi po dokončnosti gradbenega dovoljenja.

(3) Z deli, ki so v zvezi s spremembo rabe, se lahko začne brez gradbenega dovoljenja, če investitor pred začetkom del pridobi lokacijsko informacijo, iz katere izhaja, da je takšna spremenjena raba skladna z izvedbenim prostorskim aktom.

Lep pozdrav.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]