Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 527

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloLirikonfest 08 - Akademija Poetična Slovenija 2008


5. mar 2008

Akademija Poetična Slovenija 2008 z izbornimi branji in umetniškim programom bo v petek, 21. marca 2008, ob 19. uri v Domu kulture Velenje.

Velenje izbira pesnico, pesnika desetletja, ki je v zadnjem desetletju pomembno zaznamoval slovensko poezijo. Nominiranci so Milan Dekleva, Meta Kušar, Feri Lainšček in Tomaž Šalamun.

----

Nominiranci za pesniško čašo nesmrtnosti v Trubarjevem letu: Milan Dekleva, Meta Kušar, Feri Lainšček in Tomaž Šalamun, ki pomembno zaznamujejo sodobno slovensko poezijo zadnjega desetletja.

V Velenju bomo ob svetovnem dnevu poezije (21. marca) na III. akademiji Poetična Slovenija, ki jo v letos vzpostavljenem pomladnem festivalu liričnih umetnosti Lirikonfest organizirata Književna asociacija Velenika in Velenjska knjižna fundacija, izbrali slovenskega pesnika/pesnico, ki v zadnjem desetletju pomembno zaznamuje sodobno slovensko poezijo, in mu podelili veličastno nagrado čaša nesmrtnosti za sto vrhunskih slovenskih verzov. Dosedanja nagrajenca sta pesnika Andrej Medved (2006) in Milan Vincetič (2007).

Od leta 2006 vsakoletna praznična prireditev Akademija Poetična Slovenija je namenjena popularizaciji sodobne slovenske pesniške ustvarjalnosti. V Velenju jo organizatorji vključujemo v izobraževalni program književnosti za srednješolce ter partnerski literarni program mesta Velenje za EPK 2012.

Posebnost in veličastnost čaše nesmrtnosti je v tem, da pesnika/pesnico izmed nominirancev, ki jih izbere strokovno-umetniška žirija, izbirajo mladi iz najmanj dveh slovenskih mest (letos bo to dvesto petdeset velenjskih, soboških in celjskih srednješolcev) in drugi obiskovalci prireditve. Komu bo podeljena tretja pesniška čaša nesmrtnosti, pa bo letos poleg presoje žirije in večinskih glasov obiskovalcev prireditve odvisno tudi od internetnega glasovanja in prejetih glasovnic po pošti. Pesmi nominirancev so objavljene na spletni strani www.lirikonfest.eu, kjer lahko anonimno kliknete svoj glas enemu izmed njih, glasovnico pa lahko pošljete tudi po pošti (med izkazanimi pošiljatelji bo izžrebanih 21 knjižnih nagrad).

Nominirance za čašo nesmrtnosti 2008 je izbrala žirija s predstavniki organizatorja akademije in revije za poezijo Lirikon 21, ki bo s priložnostno izdajo 21 slovenskih pesnikov/pesnic ob svetovnem dnevu poezije osrednje pospremila letošnjo pesniško prireditev. Za pomladansko izdajo revije je bilo izbranih enaindvajset avtorjev, ki v različnih kategorijah uveljavljenosti v zadnjem desetletju ustvarjajo umetniško kvalitetno (vrhunsko in prepoznavno) sodobno poezijo v slovenskem jeziku. Na javni razpis se je letos odzvalo 107 avtorjev, od katerih jih je le 52 ustrezalo najmanj enemu izbornemu merilu. Za izbor nominirancev je bilo letos ključno, da so njihove pesmi (100 verzov) umetniško izstopale v najvišji kategoriji izbora, dodatno merilo pa je bilo, koga med njimi so s svojimi predstavitvenimi prevodi izbrali letošnji kandidati za Pretnarjevo nagrado (nominirani ambasadorji slovenske književnosti po svetu; njihovi reprezentativni prevodni izbori so predstavljeni v zadnjih dveh izdajah Lirikona).

Nominiranci in dobitnik čaše nesmrtnosti bodo v letu 2008 povabljeni k nagradnemu ustvarjalnemu bivanju v Lirikonovi književniški rezidenci (v krajinskem parku Logarska dolina/Solčava ali v Vili Herberstein/Velenje). Nagrajenec prejme nagradno umetniško skulpturo in nagrado pokrovitelja.

Pesmi nominirancev za čašo nesmrtnosti 2008 bodo javno predstavljene z izbornimi branji v umetniškem programu Akademije Poetična Slovenija '08, ki bo v petek, 21. marca ob 19. uri v Domu kulture Velenje. UMETNIŠKI PROGRAM AKADEMIJE: Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje (zborovodkinja Tea Plazl); pesnik Milan Vincetič (lanski dobitnik čaše nesmrtnosti); iz gumbnice Daneta Zajca: dramski igralec Janez Škof (harmonika in Ogenj v ustih), dramska igralka Tina Oman (Gledališče Labirint, lutkovni odlomki iz Bele mačice); impro muzaget: Fedrino gledališče (muze), Elvis Berljak (Apolon), Boštjan Oder (Orfej), Nina Tratnik (saksofon), Simon Penšek (kitara), Branka Jovanovič (kostumografija); izborna branja nominirancev za čašo nesmrtnosti 2008: Milan Dekleva, Meta Kušar, Feri Lainšček, Tomaž Šalamun; pozdravni nagovor: pisatelj Slavko Pregl, predsednik Društva slovenskih pisateljev.

STROKOVNO-UMETNIŠKA ŽIRIJA: dr. Sonja Hudej, mag. Zoran Pevec in Ivo Stropnik.

ORGANIZACIJA: Književna asociacija Velenika in Ustanova Velenjska knjižna fundacija pod pokroviteljstvom Ministrstva RS za kulturo, Mestne občine Velenje ter družb Gorenje in TrendNet.


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi MO Velenje 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]