Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloDanes osrednja prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti v mestni občini Velenje


26. dec 2007

Na osrednji občinski proslavi v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti, ki je bila ob 18. uri v Domu kulture Velenje, je župan Mestne občine Velenje Srečko Meh mag. Tonetu Gamsu, ravnatelju Poklicne in tehniške elektro in računalniške šole za dolgoletno prizadevno in nadvse uspešno delo na področju vzgoje in izobraževanja podelil županovo priznanje.

V obrazložitvi je bilo med drugim zapisano: »Mag. Tone Gams je ravnatelj Poklicne in tehniške elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Pred tem je bil vodja enote, predstojnik šole, povedano z eno besedo – to odgovorno nalogo zavzeto opravlja neprekinjeno že 29 let, sicer pa je v Šolskem centru Velenje zaposlen polnih 34 let. V tem času so do izraza prišle številne njegove vrline:

- odprta komunikacija in dobro povezovanje dijakov, učiteljev in staršev,
- inovativnost in odprtost za novosti,
- sodelovanje v najrazličnejših projektih,
- delo pri prenovah srednješolskih programov,
- sodelovanje pri razvoju učne tehnologije, še zlasti za področje elektrotehnike,
- nenehna skrb za promocijo tehniških in naravoslovnih poklicev,
- pridobitev več novih srednješolskih programov,
- štiriletni mandat v Republiški maturitetni komisiji, kjer je skupaj z drugimi člani komisije na novo postavljal - temelje slovenski srednješolski maturi,
- prizadevanja pri uvedbi prvega višješolskega strokovnega programa v Velenju,
- uvajanje funkcionalnih oblik izobraževanja, ki se ga je udeležilo že več kot tisoč udeležencev, predvsem zaposlenih - v gospodarskih družbah Šaleške doline,
- izdelava učnih gradiv za funkcionalno izobraževanje, za dijake, odrasle, študente in učitelje,
- sodelovanje s partnerji doma in v tujini,
učinkovito vodstveno delo,
- in nenazadnje – stalna skrb za pravilno rabo slovenskega jezika.«


Slavnostni govornik je bil poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije in podžupan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

V kulturnem programu so s slovenskimi ljudskimi pesmimi in baladami nastopili Ljoba Jenče, Janez Jocif, Volk Folk in Marino Kranjac.

----

Ljoba Jenče poje izvirne ljudske pesmi in k temu pristopa osebno, osmišljeno in skrbno. Sama tudi zbira izvirno gradivo. Spojenost zbiralke in izvajalke pri Ljobi Jenče ni naključna, je bistvo njenega odnosa do dediščine. Odkrito gradivo je ne zanima le kot golo muzejsko blago, ki ga je treba ohraniti, ampak ji pomeni vzpodbudo, da bi ustnemu izročilu podaljšala življenje – na edini primeren način – s tem, da mu da samo sebe. Čeprav sta čas in neposredni vzvod nastanka pesmi že zdavnaj minila, imamo ob poslušanju Ljobinega petja priložnost prisostvovati misteriju reinkrarnacije le-teh. Tako ta glasba postane sodobna, postane del nas.

Volk Folk je družinska godčevska skupina, ki zbira in izvaja slovensko ljudsko vokalno in instrumentalno, predvsem plesno glasbo.

Starinske pesmi s poudarkom na izročilu Brkinov, Reške doline in Zgornje Pivke pojejo in godejo Nina, Gregor in oče Romeo. Današnjemu poslušalcu skušajo predstaviti glasbeno dediščino v dovolj izvirni obliki – kot zavesten odmik od sodobne, bolj ali manj uniformirane zvočne podobe sveta. Igrajo na diatonično harmoniko plonarco, oprekelj brano, violino škant, boben bubn, orglice, okarino, mandolino, meh, kontrabas, kitaro, lončeni bas. Godčevska zasedba violina-oprekelj-bas je bila na Slovenskem »klasična zasedba« od 16. do 19. stoletja, ko je v drugi polovici 19. stoletja oprekelj nadomestila harmonika.

Marino Kranjac se zbiranju in poustvarjanju istrske ljudske glasbe posveča že dvajset let in

aktivno sooblikuje glasbeno podobo tako v rodni Istri kakor drugod po Sloveniji in tudi v tujini. Pri zbiranju glasbene dediščine se je povezal z izvirnimi ljudskimi godci, s katerimi še vedno pogosto zakantá. Je vodja skupine Vruja, vodi delavnice ljudske glasbe in sodeluje s številnimi glasbeniki, največ z Dariem Marušičem.

Janez Jocif se igranju na srednjeveška glasbila posveča že več let. Je pobudnik oživljanja srednjeveške glasbe na Slovenskem. Zaposlen je v rodni Škofji Loki na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, znotraj katerega organizira številne delavnice – med drugimi: izdelovanje opreklja po freski iz cerkve v Mirni, učenje renesančnih plesov s plesnimi učitelji iz Francije in Avstrije, oživljanje slovenskega ljudskega godčevskega izročila igranja na žveglo in istrski meh. Igra na psalterij, portativ, dude, oprekelj, piščali, boben, čembalo in še kaj.----
Vir: Služba za odnose z javnostmi MO Velenje

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]