Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 261

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloPrejemniki županovih priznanj


20. sep 2006

Županovo priznanje prejmejo:


Marjan Lipovšek

Kot mlad in obetaven novinar je Marjan Lipovšek, rojen leta 1936 v Ljubljani, leta 1969 prišel v rastoče mlado mesto Velenje. Dolga leta je bil dopisnik RTV Slovenija, kasneje pa direktor in glavni urednik Našega časa. Petnajst let je bil vodja službe za odnose z javnostmi v Gorenju.
Ko se je leta 1971 preselil v Staro vas, se je kmalu vključil v delovanje organov krajevne skupnosti, dolga leta pa jo vodi tudi kot predsednik. S prevzemom vodenja krajevne skupnosti je vneto nadaljeval pričeta dela svojih predhodnikov, močno pa si je prizadeval pridobiti tudi prostore za delovanje krajevne skupnosti. Sledilo je obdobje obnavljanja in opremljanja doma, zgrajeno je bilo balinišče, rusko kegljišče ter zunanji prireditveni prostor. Danes ima KS Stara vas lep dom krajanov z vzorno urejeno okolico. Lastni prostori so krajevni skupnosti omogočili hitrejši razvoj ter nove prireditve. Mnoge prireditve so postale tradicionalne, npr. vsakoletno srečanje Starovaščani Starovaščanom, novoletna srečanja otrok z Dedkom Mrazom oziroma Božičkom, srečanja krajanov, starih nad 70 let, praznovanja ob dnevu žena in materinskem dnevu, organizirana izdelava velikonočnih pisanic ter številni izleti krajanov po Sloveniji in tujini.
Na pobudo Marjana Lipovška sta bila v krajevni skupnosti ustanovljena pevski kvartet in zbor pevk Stare vasi. Lipovšek daje kulturnim dejavnostim velik poudarek. V letu 2005 je bila ustanovljena krajevna organizacija Rdečega križa, v ustanavljanju pa je tudi Društvo prijateljev mladine.
Marjan Lipovšek ima poseben smisel za organiziranje prireditev, pri katerih sodeluje veliko število krajanov. To so prireditve s področja kulinarike, razstave pridelkov z vrtov in njiv, zdravilnih zelišč, ustvarjalnosti krajanov v prostem času, zdravstvenih predavanj, od leta 2004 pa sta organizirana tudi rekreacija in plesni tečaj. Lipovšek zna krajane privabiti k prostovoljnemu delu, obrtnike in podjetnike s tega območja pa tudi k donatorskim aktivnostim. Zasluge ima tudi pri tem, da se na celotnem območju krajevne skupnosti lahko dograjujejo stanovanjski objekti, kar omogoča vračanje mladih družin v Staro vas. Vseskozi si prizadeva za čim boljšo kvaliteto življenja v kraju, posodobitev cest in ulic, elektrifikacijo, urejanje prometa in prometne varnosti. Trudi se za ohranitev Sončnega parka in obnavljanje komunalnih naprav. Vse te aktivnosti pa dobijo zopet nov smisel, ko Marjan Lipovšek kot novinar s časopisnimi članki ime Krajevne skupnosti Stara vas in mesta Velenje ponese širom po Sloveniji.
Za vse zasluge pri delu v krajevni skupnosti, občini in na področju novinarstva si Marjan Lipovšek priznanje župana Mestne občine Velenje prav gotovo zasluži.

-----

Antonio Polotti

Antonio Polotti se je rodil leta 1928 v mestu Gardone v Italiji. Že polnih 40 let je zvest sopotnik in nenazadnje eden pomembnih akterjev v zgodovini Gorenja. Prvič je Velenje in Gorenje obiskal leta 1966 ter Gorenju ponudil svoje usluge na področju gospodinjskih aparatov, saj je to področje izjemno dobro poznal ter imel odlična poslovna poznanstva v podjetju Zanussi ter v drugih pomembnih italijanskih in francoskih podjetjih iz te branže. To je bil čas dobrega sodelovanja med Gorenjem in Zanussijem, ko pa je le-ta v Gorenju zaslutil možnega konkurenta na tujih trgih, je prišlo do sporov, ki so v letih 1967/68 eskalirali v prekinitvi sodelovanja in v poskusih Zanussija, da Gorenje onemogoči pri osvajanju samostojne, od Zanussija neodvisne proizvodnje pralnih strojev. Prav v tem času je bil Antonio Polotti Gorenju v veliko pomoč in to je bil pravzaprav začetek pravega, intenzivnega in dolgoletnega sodelovanja. Za sodelavce v Gorenju je postal tovariš Piloti ali Parloti, za prijatelje pa Toni ali kar Tonček, kakor ga v Gorenju kličejo še danes.
Takoj po osamosvojitvi proizvodnje pralnih strojev je Polotti Gorenju v naslednjih letih zagnano pomagal pri osvajanju proizvodnje hladilnikov in zamrzovalnikov. Vedno več časa je prebil v Sloveniji, predvsem seveda v Velenju. V tistem času je Gorenje postalo njegova nadomestna družina, Slovenija in Velenje pa njegova druga domovina. Naučil se je tudi slovenščine, tako da je imel pri komuniciranju z ljudmi vedno manj problemov. Vsi, ki ga poznajo, ga cenijo kot skromnega in poštenega človeka, vedno pripravljenega pomagati ljudem v stiski. V vsem tem času je v Velenje pripeljal ogromno poslovnih partnerjev in tudi vrsto osebnih prijateljev – veliko jih še danes prihaja v Velenje – poslovno ali zasebno. Antonio Polotti je bil in ostaja pravi promotor Velenja v Italiji. Poleg tega je v Italiji pomagal mnogim poslovnežem iz Slovenije, predvsem iz Velenja, kadarkoli je bilo to potrebno, pa tudi drugim, ki so potrebovali kakršnokoli pomoč in posredovanje.
Zaradi njegovih zaslug pri promociji Gorenja, Velenja in Slovenije gre priznanje župana Mestne občine Velenje nedvomno v prave roke.

-----

Franc Žerdoner

Franc Žerdoner sodi med znane harmonikarje, vodje narodnozabavnih ansamblov in skladatelje narodnozabavne glasbe na Slovenskem.
Na Lahovi kmetiji v Lipju, kjer se je rodil 26. aprila 1949, so mu pesem položili že v zibko. Čeprav je od rojstva slaboviden, je pri šestih letih že znal na harmoniju po svoje, z dvema prstoma, zaigrati pesmico na Planincah sončece sije. Z osmimi leti je odšel v Zavod za slepo mladino Ljubljana, kjer je nadaljeval šolanje. Leto dni po prihodu v Ljubljano je začel vaditi klavir. Tri leta se je igranja na harmoniko učil pri Jožetu Povšetu. Po dveh mesecih je že igral v harmonikarskem orkestru, kmalu pa je nastopal tudi kot solist.
Leta 1963 je ustanovil prvo glasbeno skupino. Prvi ansambel Franca Žerdonerja je imel okoli dvajset nastopov.
Prva večja prelomnica v njegovem glasbenem življenju je leto 1964, ko mu je boter Lojze podaril 120-basno Hohnerjevo harmoniko. Igral je harmoniko in kitaro, sodeloval pa je tudi pri pevskem zboru, ki je nastopal po vsej Sloveniji.
Leta 1970 so bili ustanovljeni Šaleški fantje. Fantje so prepotovali pol Evrope. Osvajali so zlate Orfejeve značke na festivalu na Ptuju (leta 1999 so na Ptuju kot najboljši ansambel festivala osvojili zlati Orfejev kipec), prva mesta pa so zasedli še na festivalih v Števerjanu, na Graški Gori in v Libojah. Dvakrat so se uvrstili na festival Slovenska polka in valček. Nastopali so na RTV Slovenija, sodelovali so na Alpskem večeru, na prireditvah Glasba brez meja, na Koncertih iz naših krajev Radia Slovenija. Šaleški fantje so izdali 11 kaset oziroma zgoščenk.
Pred petimi leti je Franc Žerdoner ustanovil ansambel Franc Žerdoner s prijatelji. Tudi s tem ansamblom je nastopil na številnih festivalih in osvajal nagrade, do sedaj so izdali tudi dve kaseti.
Franc Žerdoner je v štirih desetletjih napisal 170 skladb, sam pravi, da verjetno še več, na nosilcih zvoka pa jih je od 130 do 140. Tako Šaleški fantje kot ansambel Franca Žerdonerja so igrali skorajda izključno skladbe, ki jih je napisal njihov vodja. Njegove skladbe pa igrajo tudi drugi ansambli.
Da Franc Žerdoner resnično uživa v glasbi, priča njegovo sodelovanje pri številnih pevskih zborih. Zdaj že sedemnajsto leto prepeva v Rudarskem oktetu Velenje, kjer je zadolžen za izbor narodnozabavnih skladb in za priredbe zanje. Te skladbe Rudarski oktet izvaja ob spremljavi instrumentalnega tria, v katerem igra Franc Žerdoner harmoniko.
Za svoje izjemne dosežke na področju glasbe prejme Franc Žerdoner priznanje župana Mestne občine Velenje. 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]