Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : Obvestilo40-letnica OŠ Gustava Šiliha


20. jan 2004

Obračati liste v šolski kroniki, osvežiti spomine na 40 let delovanja šole je zanesljivo svečano delo.
21. april 1963 je začetek zgodovine naše šole, dan odprtja sodobne stavbe. Sanje 568 učencev in 28 pedagoških delavcev so postale resnica - stara šola "konjušnica" je dokončno zaprla vrata.
Nova zaposlovanja in hiter razvoj mesta sta vzroka za vedno večji vpis otrok na šolo. Tako se je že v naslednjem šolskem letu število učencev povečalo na 820 in v šolskem letu 1970/71 je šolo v dveh izmenah in pol obiskovalo 1140 učencev, s tremi podružnicami pa 1348. Poleg 37 oddelkov na matični šoli so pod premajhno streho šole delovali še štirje oddelki male šole.
Takratni ravnatelj, gospod Franjo Arlič, je verjetno potreboval pomoč čarodeja, da se je v šolskih prostorih lahko zvrstilo toliko učencev.
Glas o novi šoli, ki je bila v tistem času najsodobnejša v Sloveniji, se je širil. Na šolo so prihajale delegacije iz vse Slovenije. S seminarji in aktivi je šola postala znana na celjskem področju.
V letu 1975/76 je šolo obiskovalo največ učencev, potem je bilo zaznati manjši upad. To nam je letu 2000/01 tudi omogočilo, da smo prešli na enoizmenski pouk. Prostorska stiska pa - še zlasti zdaj, ob uvedbi devetletke - ostaja večen problem.
V vseh letih delovanja je naša šola igrala pomembno vlogo. Zaupano ji je bilo sodelovanje s šolami iz mest s Titovim imenom iz takratne Jugoslavije, šola je bila gostiteljica republiškega srečanja mladih zgodovinarjev, trikrat zapored smo bili organizatorji regijskega kemijskega tekmovanja. Od samega začetka sodelujemo v projektih opisnega ocenjevanje v 1. razredu in zgodnjega učenja tujega jezika na razredni stopnji. S predhodnim uspešnim delom ter rezultati smo bili med petimi šolami v Sloveniji izbrani v projektu spodbujanja razvoja nadarjenih učencev. Finale tega dela je bila prireditev na Festivalu vzgoje in izobraževanja v Celju.
Naša šola je skozi vso svojo zgodovino dosegala izjemne rezultate. Zasluga za to gre predvsem pedagoškemu zboru, v katerem smo s skupnimi prizadevanji ustvarili ugodno delovno klimo, našim učencem ter seveda staršem, ki našo vizijo podpirajo.
Ponosni smo bili, ko nam je Občinska izobraževalna skupnost Velenje podelila priznanje za posebne uspehe pri razvijanju vzgojnoizobraževalne dejavnosti in za uspešno sodelovanje pri razvijanju celovitega procesa vzgoje in izobraževanja. To je bilo priznanje tako za naše delo, kot tudi za delo naših predhodnikov.
Vsako obdobje v zgodovini naše šole je bilo po svoje zaznamovano in je imelo svojo vizijo. S spremembami, s samostojnostjo, z devetletno osnovno šolo so pred nami novi cilji, ki jih skušamo čimbolj uresničevati v največji možni meri. Želimo ponuditi dobro šolo, v kateri bodo imeli otroci možnosti za pridobitev kakovostnega znanja, ki bo negovala kulturne vrednote, vrednote družbe in prijazne odnose in jim tako omogočila celosten osebnostni razvoj. To naj bo šola, v katero bodo učenci radi prihajali, a si v njej privzgojili delovne navade in jo končali bolj samozavestni, saj jim bodo le tako v življenju odprte vse poti. Da bi jim to resnično lahko omogočili, še toliko bolj stremimo k dobremu sodelovanju med učitelji, učenci in starši.
Naloge, ki so pred nami, so za vse nas priložnosti, da naredimo nekaj velikega. Veliko zmoremo in veliko lahko naredimo. Tudi težave, ki so sestavni del našega dela oziroma življenja, so rešljive, če smo na izzive pripravljeni. Sedanja učiteljska generacija nakazuje, da se bodo vrednote, ki so bile na naši šoli vedno pomembne, ohranjale in nadgrajevale.

Ob tej svečani priložnosti se iskreno zahvaljujem vsem delavcem šole, nekdanjim in zdajšnjim, vsem učencem in staršem, saj Gustavke brez vas ne bi bilo.


Alojz Toplak,
ravnatelj OŠ Gustava Šiliha

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]