Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 623

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

pokrajine v sloveniji (tjun8562 5.11.2019 20:22)

Nekaj zadnjih dni je spet precej govora in "prerekanja" okoli ustanavljanja pokrajin v naši deželi. Pa me zanima, če je sploh kakšno stališče politike MO Velenje. Namreč nikjer ne zasledim nič od velenjskih oblastnikov, da bi oporekali blesavim predlogom o združitvi regije SAŠA s Koroško!? Kako je sploh mogoč tak pomislek, mi niti približno ni jasno in na podlagi česa tak neumen predlog.
Mislim da bi lahko pokrajine ostale prav takšne, kot so bile pred skoraj 150 leti na naših tleh; torej stare deželne meje, kajti mi smo štajerci in to tudi ostajamo. Ne pa da nas nekdo želi vreči v koš s korošci!?

Torej velenjski oblastniki, beseda je vaša!janoš    (5.11.2019 20:43)
Nobenih pokrajin ne rabimo to je samo želja oblastnikov po novih stolčkih, že občin je 3x preveč.kdo pa bo preživljal to povampirjeno birokracijo!?
some1    (5.11.2019 23:39)
pokrajine naj ostanejo kot so in so bile.
person    (6.11.2019 6:18)
5 pokrajin največ.Pa birokracijo zmanjšat...
Vse ostalo je spet strel v temo in zapravljanje denarja.
sitemeter    (6.11.2019 7:42)
Naj navedejo PLUSE in MINUSE pa presojajo (če bo prevladala zdrava pamet). Več kot 7 pokrajin ne potrebujemo.
En plus je, da bi lahko na ravni pokrajin prijavljali večje projekte kot to lahko občine same zase.
n&m    (6.11.2019 8:05)
Sem šel "čez" sejo mest.sveta, pa je tudi na to opozoril tudi g.Jenko pri ustanovitvi "skupne občinske uprave" SAŠA regije, kako bo vplivalo združevanje z občinami zg.sav.doline in nato skupna pokrajina s Koroško.

Odgovor Dermola je bil, da so pokrajine kot 3.razv.os...

Ali Dermol nima pojma kaj počnejo njegovi SD prijatelji na vladi ali pa bo res podobna zgodba kot je bila avtocesta, ko je njegov predhodnik zagovarjal, da Velenje ne poltebuje AC, pa nato nismo dobili niti priključka na AC v Arji vasi. Kot kaže ga pokrajina ne zanima ali pa si velenjska politika še vedno želi biti šerif v zg.sav.dolini. Morda pa se Koroščcev bojimo... so premočni, tako kot so (bili) Celjani
n&m    (6.11.2019 8:06)
posnetek seje je tukaj:
https://www.velenje.si/uprava-organi-obcine/svet-mov/11900
McLeon    (6.11.2019 8:18)
Kadar oblast (vlada komika iz Kamnika) nima kaj pokazati potem odprejo temo pokrajin.

In Velenje se boji (kot hudič križa) gravizacije proti Celju zato

- Velenje želi AC priklop pri Šentrupertu, da s tem dokazuje gravitacijo plebsa izpod Črnivca in Ojstrice k Velenju

- Velenje želi priklopiti SG (Mežiško in Mislinjsko dolino), da bi imelo dovolj prebivalcev v novi regiji (100.000)

Formiranje pokrajin zahteva 5.000 zaposlitev, pravijo da bo prezaposlitev iz občin in UE , ampak zraven bo še precej novih šihtov - seveda neproduktivnih delovnih mest. Posledično pomeni - več davkov.

Kako pa je to, da bi lahko osrednjeslovenska regija segala od Kolpe do Jezerskega?

Zakaj pa ne more Velenje spadat k Celju? Vse to je politična želja Velenja, da postane center regije, nima pa Velenje pogojev za to.

Ravno tako Velenje ni imelo pogojev za MESTNO občino zato so:

- mejo s sedežem premogovnika pomaknili tako (od sredine Pesja), da spada sedež premogovnika pod Velenje

- prišteli letališče Lajše

- prišteli bolnišnico Topolšica

- začeli s fakultetnim študijem v Velenju, ki ga do takrat ni bilo.
BuddhaMonk    (6.11.2019 9:28)
Združitev SAŠA s Koroško se meni zdi smiselna. Ko bomo ustrezno cestno povezani, bo to ena mala regija s preko 100.000 prebivalcev. Lahko je zaokrožena celota. Itak smo podobno odrezani od preostale Slovenije.

Pa pokrajine, ki jih ustanavljajo, nimajo nobene veze z zgodovinskimi deželami.
BuddhaMonk    (6.11.2019 9:36)
@McLeon:
Fakultete v Velenju ni. Je pa visoka šola za varstvo okolja.
encijan    (6.11.2019 11:24)
Vsekakor je preveč občin za tako majhno Slovenijo. Jaz bi zmanjšala število na prejšnje.

Če že bodo pokrajine, naj se nekaj odvečnega kadra prezaposli v nove centre. Tudi nasploh so občinske uprave potrebne reorganizacije, ker je preveč balastnih delovnih mest.

Če pa ne bo ukinitve občin (na kar so kar pozabili), potem prav tako ne ne sme biti novih zaposlovanj, ampak obvezno prerazporeditve.

Po mojem bi Velenje bi lahko bilo center pokrajine, ne pa da je veliko manjši SG.
motofrik  ONLINE   (7.11.2019 6:32)
Najprej je treba razčistiti 'zakaj sploh neke pokrajine'. Ja, da se državni aparat poveča, deli stolčke.... kozlarija, skratka.
NOVI DEMOS    (8.11.2019 0:10)
Pokrajina je najprej socialno okolje, potem vse drugo. Socialnega okolja se ne ustvari čez noč in z matematičnimi modeli, ker zadeva zapletena razmerja medčloveških odnosov. Od geografskih, zgodovinskih, ekonomskih in še mnogih drugih na osebni ravni.

Za Zgornjo Savinjsko, Šaleško in Koroško ni mogoče trditi, da imajo ljudi teh dolin skupno lokalno socialno okolje. Taka pokrajina je lahko zgolj upravno administrativna in ne bi premogla nobene druge razsežnosti.

Kje je širše lokalno socialno okolje za Šaleško dolino imenovano Pokrajina? Brez temeljite študije vseh ključnih vidikov tega širšega lokalnega socialna okolja, tako čez palec, bi bilo lahko to območje nekdanjih osmih občin celjske regije. Zgolj Šaleška in Zgornje Savinjska je premalo za resno pokrajino.
encijan    (8.11.2019 9:16)
NOVI DEMOS,
iz mojega zornega kota se politika ni nikoli kaj dosti ozirala na socialno okolje, niti na definicijo pokrajine v geografskem in še kakšnem drugem pomenu. Vprašanje je, če se sploh lahko. Slovenija je zelo majhna država in je tovrstne črte težko potegniti. Pojavi se vprašanje utemeljenosti pokrajin.

Jaz sem predlog za pokrajine razumela zgolj kot upravne enote, ki so takoj za državo, potem sledijo občine.

Meni so v tem trenutku itak nesmisel, ker je že zdaj sedanji poddržavni aparat (število občin s kadri na obč. UE vred) občutno prevelik, sedaj se bo še povečal. Vse na račun nas, davkoplačevalcev.

O tem, če bi šli v pokrajine je potrebno temeljito premisliti in temeljito predhodno racionalizirati upravni stroj na nivoju občin.

Nikoli nisem čutila nobene povezave s celjsko ali koroško regijo, marsikdo drug tudi ne, zato iz tega naslova šaleško savinjska regija ni prevelika brca v temo. Kot rečeno, upravno mejo naj pač nekje potegnejo, če gre samo za ta vidik.

Če gre pa za več vidikov, naj zadevo temeljito naštudirajo, kaj bi to prineslo ter obenem odneslo in se šele potem lotijo predloga.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]