Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 517

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

80 let od začetka vojne (Neznan 1.9.2019 19:42)

Pakt o nenapadanju med nacistično Nemčijo pod vodstvom Hitlerja in komunistično Sovjetsko zvezo pod vodstvom Stalina, ki so ga podpisali 23. avgusta 1939 v Moskvi.

Sedem dni kasneje ....

Vojna začela 1. septembra 1939 z nemško invazijo na Poljsko in posledično z napovedjo vojne Nemčiji s strani Francije in večino držav Britanskega imperija ter Commonwealtha. Kitajska in Japonski imperij sta bila ob začetku že v vojni.

Sedemnajst dni kasneje ...

Po podpisu pogodbe Molotov - Ribbentrop oz. t. i. pakta Hitler-Stalin, na podlagi katerega je Sovjetska zveza 17. septembra napadla Poljsko in tako pripomogla še k hitrejšemu zlomu Poljske.

Dve leti kasneje ...

Napad na Pearl Harbor je bil japonski letalski in pomorski napad na ameriško pomorsko oporišče Pearl Harbor na otoku Oahu na Havajih. Do napada je prišlo v nedeljo, 7. decembra 1941, ko so japonska letala in podmornice brez opozorila napadli tam zasidrano ameriško tihomorsko ladjevje.

Napad je bil povod, da so ZDA sploh vstopile v drugo veliko vojno, s čimer je konflikt, ki je bil dotlej bolj ali manj evropskega značaja, postal svetoven.

Klučen prispevek k zmagi so dale ZDA s serijsko proizvodnjo raznovrstnega orožja, z mobilizacijo američanov za vstop na bojišča v vojni, z blagovno pomočjo napadenim državam (VB, SZ, Francija, Poljska, ...).

Iz zelo velikega agažiranja ZDA v vojni so nastali ogromni dolgovi držav v vojni do ZDA. Tako je za ZDA tudi sedaj skrb za svetovni mir povsem normalna zadeva sicer bi zmagala nacizem in komunizem.

Logično je zato, da so danes komunisti in levaki proti ZDA.tjun8562    (1.9.2019 20:19)
neznan?
tjun8562    (1.9.2019 20:29)
pozabljaš, da je SZ zadnje dni vojne dobesedno skurila Berlin s katjušami, pozabljaš da je gverila po Evropi spodkopala logistiko nacistov, pozabljaš da ameri niso res no jemali prisluhov japonskih letal, ki so že patruljirala po pacifiku, saj se jim je nemogoče zdelo, da bi Japonci bili tako daleč oz. blizu njih....
Torej ne potvarjaj zgodovinskih dejstev in ne poveličuj amerov - razen, če so ti tako ljubi - potem se pa preseli k njim.
kuhalnica    (1.9.2019 22:20)
Neznan ti si obični ,da nebom napisal kaj,ker bi te užali. V današnjem času so Ameri večji fašisti od Hitlerja.
neznanxx    (1.9.2019 23:44)
Spet je enmu dolgčas,pa koplje..
dario    (2.9.2019 9:21)
Kuhla Srbin spel se tja kamor spadaš bedak.
varda    (2.9.2019 11:06)
večje govno od hitlerja je zdruzena evropa... ki nas bo počasi a zanesljivo spremenila v islamski svet kjer ga bomo domačini in naši zanamci orng najebali ...
frenk 53  ONLINE   (2.9.2019 11:11)
Amerika je odvisna od dobre volje svojega predsednika. Najboljše je bilo v času Klintona. Ker je redno praznil jajca v ovalni pisarni. Trump jih ne more, ker mu viagra več ne prime. Posledice tega pa čutijo tako Američani, kot celi svet. Njegove verbalne vojne, idiotske izjave.... Ne vem, meni se zdi da je takole začenjal tudi ponoreli malar.

Žalostno je, da tudi Rusiji vlada podobna budala. Kitajci pa to s pridom izkoriščajo, in osvajajo svet.
Še slabše je, da so Američani lahko vodljivi. Daj jim pravico do orožja, malo vzpodbudi KU KLUX klan. In tako bo ostal na prestolu naprej slovenski zet.
knusprig    (2.9.2019 12:14)
tjun8562, pozabljaš da komunisti nebi iz Moskve do Berlina (Berlina nebi videli od daleč) prišli če nebi TAČAS ravno ZDA materialno (konvoji za VB in SZ, proizvodnja orožja, živila ker niso bili samooskrbni v VB, itd. ...) podpirali SZ, Francozov, Poljakov, Italijanov, ....

TAČAS, ko še ZDA niso bile v vojni, TAČAS ko jih Japonci še niso napadli. Zato je pa Stalin na kolenih prosil naj vendar začnejo z drugo fronto na zahodu; dve leti je Stalin prosil za 2. fronto in

potem so tvoje prijatelje "komuniste izljubljene z nacisti"(pakt Ribbentrop-Molotov) stisnili do Berlina. Vse to bre ZDA nebi šlo ampak bi tvoji komunisti-Rus,i pristali vzhodno od Urala; tja bi jih Hitler potisnil. Japonoci bi jih pa iz Kitajske stisnili.

Brez ZDA bi tukaj bil nacizem, ki so ga omogočili nacisti s paktom Molotov-Ribbentrop.

Tudi oblast Jugoslavije je bila naklonjena Veliki Britaniji, general Simovič, ki je prevzel oblast. General Simovič in njegova vlada so bili proti nacizmu in fašizmu, niso pristali na ultimat Hitlerja, ampak takrat so bili komunisti (KPJ in KPS; Tito, Kardelj, ...) še v Komunistični internacionali povezani v pakt Molotov-Ribbentrop. Vse to vse do napada nacistov na komuniste.
kuhalnica    (2.9.2019 12:28)
Dario ne žalim te zopet si začel.Darijo da ti jebem mater prentavo in vse po spisko govno Šiptarsko .Pa še kaj drugega karti je sveto.Pusti me pri miru in pustil te bom pri miru.Če ne preneses kar napišem obdrži zase prase zaginjeno.Ker jaz te pustim pri miru.
Harry_    (2.9.2019 14:05)
Nabijanje zgodovine, ki so jo pisali americani. To, da so pa ameriski milionarji (Ford and co.) financno pomagali NSDAP od 1930 da so prisli na moc, ter tam rasli, to pa ni za povedat ali kaj. To da so imeli nemci in njihovi podporniki shode v Newyorku, o tem se tudi ne govori.

Tako da zapomnite si, ta clovek je bil izvoljen na pozicijo s strani ljudstva. Iz izmecka, ulicnega slikarja, skoraj klosarja, izlocenca iz druzbe, je z denarju industrialcev postal grozota za svet...

Financerji zacetek:
Zacetek stranke so med drugim omogocila Fritz Thyssen, Emil Kirdorf. Samo leta 1932 je g. Thyssen dal 500 000RM za volitve, kje so sele drugi financerji.

Drugace je pa stranka od 1931 do 1932 iz tujine prijela 45 milionov RM.

Se danes je 45 milionov veliko, tedaj je bilo pa to bogastvo.

In zapomnite si, da IIWW niso nardili nemci, niso nardili nacionalisti. Takratni poslovnezi so izbrali napacnega norca, ga podprli in mislili kako bodo vodili sistem. Kot vedno jim je pa vse uslo izpod nadzora, kot pri Osami and co.

Trpel je pa cel svet, sosedi so se klali... edn roko gor, drugi pa v gozd...

In to pisem samo zato, da opomnim ljudi, na realno zgodovino in aktualne stvari, ki se dogajajo. Upam da se vsi zavedate, da smo lahko cez eno leto v taki vojni kot je bila, samo zato, ker so butasti volilci izklopili glavo za kao neko idejo...

Lp
Harry_    (2.9.2019 15:22)
Se malo za primerjavo... kk smo ljudje poceni...

NSDAP je dobila 45 Miliona RM iz tujine, kar je danes (1RM=3.7EUR) ca. 166 Milionov, kar pri 70milionov prebivalcev pomeni ca. 2.38eur/prebivalca.

Na volitvah v ameriki je porabla klintonova 700 milionov (2.14USD/Preb) in trump 400(1.2USD/Preb).

V sloveniji se pa giblje ta stevilka okoli 500000eur ca. 0.25eur/prebivalca.....

Zdej si pa predstavljajte, da nekdo da recimo za naslednje volitve v Sloveniji, toliko kot so castli tuji industrialci psihotu... 2000000*3.7EUR= ca.5.5 miliona.....

Garantiram vam, da zmaga... Tk da ne obsojat prevec lacnih, ki so prodali svoj glas pred 90leti... Obsojajte tiste, ki so te groze omogocli.

Lp
Harry_    (2.9.2019 15:24)
***2mil*2.38eur=ca. 5.5Mil
knusprig    (2.9.2019 15:27)
Ja, malerja je financiral Thyssen. Ključavničarja je pa takrat financirala Kominterna, pa ne samo njega tudi Kardelja, Mačka, itd. itd.

Kasneje Kominterne niso več potrebovali, ker so bili bankomati kar "doma". Primeri:

https://nova24tv.si/slovenija/poglejte-kako-so-nekoc-kradli-komunisti-kucan-je-v-letih-od-1986-do-1989-dobil-od-elana-za-vec-kot-400-tisoc-nemskih-mark-daril/

- v posebnih knjigah Elana vodili evidenco o tem, kdo je odobril in kdo je dobil darila

- Poleg gotovine so vsi ti priskledniki, ki so pod plaščem politike hodili k nam, prejemali tudi smuči, smučarsko opremo v celoti, kot so čevlji, palice, rokavice in bunde, pa tudi raztegljive lestve na primer. Prejeli so tudi tri velike Elanove jahte

- poleg tega smo jim morali dajati kristalne izdelke, ki smo jih kupovali v Steklarni Rogaška Slatina, pa tudi porcelan, ne kakršen koli, pač pa najfinejši, kupljen v Avstriji ali Nemčiji. Tega je šlo nič koliko.

- "Kot sem že leta 1993 dejal, je samo gospod Milan Kučan v letih od 1986 do 1989 dobil od Elana za več kot 400 tisoč nemških mark daril. Potem pa mi je leta 2000 gospod Peter Mayer, ki je vsa ta darila in denar prevzemal tudi za druge, ne samo za Kučana, ko me je srečal na Tromostovju, rekel: "Pavel, a veš, kako se Milan boji, če boš ti vse povedal?! "

- Vse je šlo brez podpisa, prek gospoda Petra Mayerja, zadolženega za te zadeve, ki je bil takrat uslužbenec Ljubljanske banke, potem uslužbenec Adria Bank na Dunaju, po osamosvojitvi pa vodilni v LB Financ v Zürichu. Njemu sem moral vsakokrat, ko je prišel, odstotek v gotovini izročiti na hodniku banke, ne pri okencu, ampak na hodniku banke, da nihče ni videl. V Celovcu!,

- "gospod Matija" (Ivan Maček Matija - op. av.), Pavel Koder pa mu je moral izročiti denar. “Samo takrat je bilo 570.000 šilingov,”

- "Z Ivanom Mačkom Matijo sva se osebno srečala takrat v Celovcu, kot sem že dejal, ko je osebno prevzel 570.000 šilingov. Glede Popita pa lahko povem, da sem moral podpisati pogodbo z Beograjsko banko, po kateri je Popit prejel 50.000 nemških mark za graditev svoje počitniške hiše v Portorožu. Šlo je za posojilo v breme Elana, ne Popita."

- se je dogajalo v Jubmesu, o Mačkovi "udbovski firmi" Finex v Münchnu ali nakazovanju slovenskega denarja (deviz) prek Elanovih firm v tujino ter pokrivanju posojilnic na Hrvaškem.

Kasneje pa Safti v Italiji, igralništvo v Portorožu in N.Gorici, itd- ... berite Mag.Rada Pezdirja.

Kolikor pa denarja ni bilo potrebno pa nacionalizacije in poceni odkupi lepih vil, hiš, itd.

Kasneje pa formiranje bank (facto, probanka, ...)

Pa še lastninjenje preko certifikatov mnogih prej "družbenih" podjetij.

Vse to je bilo financiranje komunistov za njihove potrebe - vporedna ekonomija države (cigarete, itd.)

Ja, zdaj pa pišejo zgodovino razno Repeti, Pirjevci, itd. ... tako ki so odvisni od režimskih dotacij. Kdo bi jim verjel?
Harry_    (2.9.2019 15:57)
@knusprig

Zakaj pa mislis da je tako?

Ce ti jaz recem investiraj 500000 jurjev, ko so te prevec jebali iz opozicije, daj se milioncka zraven, in lahka krades naprej kolikor hoces...

Volilci smo sami to drhal povabli in drzali v parlamentu. A zdej se pa vsi cudijo zakaj sraka krade. Sej ze skos vemo da so srake, pa se vedno jih volimo...

Pa da se ne bo kdo zmotu, v sloveniji ni reda ne pri direktorju ne pri cistilki. Vsak zrihta kar pac lahka, ali je to mecka ali pa cistilo za domov.
Vsak sverca, mucka, prodaja iz piace, polaga ploscice.... Sam ni ga pa boga da bi placu davke... In vsi kazejo s prstom na drugega...

Tk zal ne bo nic boljs, Mogoce je pa res treba ene 4-6 miliard ljudi spucat, da bo zemlja spet lahka dihala in da bo spet mal mira za kake 1000 let...
zvonc    (2.9.2019 18:33)
brez amerikancev bi še danes divjala vojna na balkanu Ja kdo pa misliš da bi ukrepal ? katičeva-ki še vojaškega škornja ne ve zrihtat ,Kontič ? Kučan ipd golazni ?
Harry_    (2.9.2019 19:45)
@zvonc... Brez njih nebi bilo vojne na balkanu... A resno mislis, da niso meli oni nic z razpadom, podporo nacionalistov...
janoš    (2.9.2019 21:15)
Zvonc Kučanu gre zahvala , da smo jo poceni odnesli,pa Drnovšku in ostalim,za jugo politike je bil Janša ničla seveda tega desni ne bodo priznali,toda kdor saj malo pozna tedanji čas, bo vedel da je to res!
Nikita01    (2.9.2019 21:41)
Janoš, podpišem! Zakaj? Ker poznam ves potek in tudi vem, kaj se je dejansko dogajalo in potem tudi zgodilo, pisalo in govorilo se je pa vse kaj drugega (vsaj v Sloveniji!).
faraon    (7.9.2019 19:39)
Desnim kričačem je že itak odvzeTa sa legitimnost za kakšno vladanje...teGa tudi ni v njihovem namenu. Preko politike samo mastNo bogatinjo brez dela in svojim gospodarjem pomagajo pri skrunitvi najsvetlejše zgodovine slovenskega naroda- NOB.
Če slučajno po kaki čudni odsotnosti večine na volitvah pridejo na oblast...bodo v mesecu dni zopet polne ulice prebujenih državljanov. Kaj mi ni jasno pa je edino to, zakaj ni protestov tudi danes proti desni kapitalni vladi....Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]