Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 383

Velenje.com : Diskusije : Za dobro jutro : Vprašanje
 

gorenje dejstva 3 (Neznan 16.8.2019 23:21)

Če bi se v zadnjih tednih smukali okoli največje velenjske industrijske družbe, bi se zlahka prestrašili, da so nasprotniki privatizacije imeli prav. Gorenje je opustelo! A novi lastnik ga ni odnesel na kakšno cenejšo lokacijo. V Gorenju - kot vsako leto tak čas - stroji stojijo zaradi kolektivnega dopusta. Navado so posvojili tudi predstavniki novega lastnika - ti so prav 16. avgusta lani uradno prevzeli upravljanje družbe, ki je zadnje desetletje pred prodajo živela na robu. Medtem ko so v zvezi z eno najpomembnejših šaleških družb še pred leti krožile številne informacije, je zdaj bolj tiho. Kljub temu pa se še kaj sliši. Šli smo po odgovore, kaj zdaj počnejo prejšnji upravljavci in kaj nameravajo iz Gorenja narediti zdajšnji lastniki.

Prav vidi se, da so se že sprostili. Lani jih ni bilo videti nikjer, zdaj so jih okoliški hribi, trgovska središča in ulice polni - njih in njihovih družinskih članov. Tako o približno 50 predstavnikih Hisensa iz kitajskega obalnega mesta Tsingtao - nekje na pol poti med Šanghajem in Pekingom - povedo Velenjčani. Velenje je za prišleke le majhna vasica - prišli so namreč iz skoraj šestmilijonskega mesta, ki hitro raste.

"Z novimi vodilnimi dobro sodelujemo, če je le mogoče, se pogovarjamo neposredno z njimi, saj je občutek, da nič ne prikrivajo, da povedo tako, kot je, in se tudi držijo dogovora. Kljub temu pa je med zaposlenimi še precej nezaupanja, zato odhajajo ljudje tudi sami od sebe. Tudi na slabše plačana delovna mesta, rekoč, da je bolje, da gredo zdaj, ko je še mogoče dobiti drugo delo," razlaga prvi sindikalist v Gorenju Žan Zeba. Precej nelagodja med ljudmi zbuja tudi to, dodaja, da je večina tistih, ki so Gorenje pripeljali na rob, še vedno v podjetju.

"Oba vodilna, Lan Lin in Chao Liu, odprto komunicirata z zaposlenimi, imamo tudi redne mesečne sestanke sveta delavcev, organa, ki ga Kitajci ne poznajo. Na teh dobimo ažurne informacije o poslovanju, s številkami, tako vemo, kje smo. So pa ljudje morda pričakovali, da se bodo stvari uredile hitreje, da ne bo več izpadov proizvodnje, da se bosta bolje načrtovala delo in dobava. Se pa vidi, da se Kitajci trudijo, da se več dela za kakovost izdelkov, da se čisti portfelj izdelkov, ki jih je bilo prej preveč, da imajo novi lastniki načrte z nami," pravi Zeba. Upa, da bosta vsaj nova projekta, ki ju prinašajo Kitajci, Gorenje spet uvrstila med bolj zaupanja vredne delodajalce. A o teh nekoliko pozneje.

"V procesu integracije v skupino Hisense se v Gorenju dogajajo številne spremembe tako na proizvodnem kot poslovnem področju. Večinoma so usmerjene k izboljšanju dobičkonosnosti, izboljšanju in zagotavljanju kakovosti ter povečanju učinkovitosti. Tako smo uvedli boljše metode obvladovanja in nadzora proizvodnje, prodaje in zalog, ki že dajejo rezultate," so nam v Gorenju odpisali na vprašanja, kakšne novosti so uvedli od lani.

Kaj pomeni ta odgovor? "Pri obvladovanju zalog uvajamo hitro obračanje in nizke zaloge. Zaradi te spremembe v proizvodno-prodajnem procesu se je naša izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti na začetku leta nekoliko zmanjšala - ne proizvajamo več na zalogo -, vendar pa z rastjo prodaje obseg proizvodnje že narašča od letošnjega marca, s proizvodnega vidika pa smo konec avgusta pred najintenzivnejšim delom leta," razlagajo.

In naprej - eden najpomembnejših projektov, pravijo, je izboljšanje proizvodne učinkovitosti. "V prvi fazi smo že zmanjšali število šifer (različic izdelkov) za 30 odstotkov, do konca leta jih nameravamo še za dodatnih 20 odstotkov. V prodajni nabor uvajamo izdelke, izdelane v drugih Hisensovih družbah (pametni telefoni, TV-aparati …), na vseh naših trgih omejujemo prodajo izdelkov z neustreznimi donosi, izvajamo poslovne integracije na trgih, kjer imata prodajne družbe tako Gorenje kot Hisense, izvajamo komercialna vlaganja za ohranitev pozicioniranja in prisotnosti v distribucijskih kanalih in podobno."

Med informacijami, ki so se širile v zadnjem času, je bila tudi ta, da z že napovedano gradnjo tovarne televizorjev ne bo nič oziroma da je projekt občutno zmanjšan, da ne bo nove hale, ampak bodo za to preuredili prostore, ki trenutno niso v uporabi. "O, to pa ne drži! Projekt ostaja tak, kot je bil načrtovan," nam je zatrdila od reorganizacije nova šefinja komuniciranja z javnostmi Mateja Celin.

Ponovimo: Hisense namerava novo tovarno televizorjev na območju zdajšnje tovarne v Velenju odpreti konec leta 2020. Tovarna naj bi stala nekaj deset milijonov evrov, na začetku pa naj bi izdelali milijon televizorjev na leto, do leta 2023 pa štiri milijone televizorjev, ki bi bili namenjeni evropskemu trgu. V novem obratu bi v prvi fazi zaposlili od 300 do 400 ljudi. V drugi fazi pa bi v tovarni delalo tisoč delavcev. Lokacija, kjer naj bi stala tovarna, je velika 3,5 hektarja. Načrti za novo tovarno so pripravljeni, arheologi so na območju našli celo rimsko keramiko, v kratkem pa bodo zaprosili za gradbeno dovoljenje.

Od kod, torej, gluhi telefon? "Vzpostavili bomo še novo proizvodnjo elektronike, ta pa bo v eni od hal na območju Gorenja," so nam odgovorili v Velenju. Ena izmed večjih težav, ki je ne le ustavljala proizvodnjo zaradi nezanesljivih dobav, temveč so jih opažali tudi končni kupci Gorenjevih izdelkov, je bila elektronika."Projekt izboljšanja kakovosti, še zlasti na področju elektronike, kar je bilo povezano tudi z dobavitelji, je naša pomembna aktivnost. Od začetka leta tako v Sloveniji in na Kitajskem razvijamo ekipi, odgovorni za elektroniko, in nameravamo uvesti lastno proizvodnjo elektronike v Velenju. To je tudi ena izmed večjih sprememb in prednosti, ki jih Gorenju prinaša Hisense, integracija v tako veliko ter tehnološko napredno in finančno močno skupino Gorenju omogoča izkoriščanje sinergij, novih tehnologij in ekonomije obsega na vseh področjih," odgovarjajo v Velenju. Natančnejših podatkov o novi proizvodnji nam še niso zaupali, začetek lastne proizvodnje elektronike pa naj bi sovpadal z začetkom proizvodnje televizorjev.

Največ "čvek" okoli Gorenja je v bistvu povezanih z vodilnimi. Sliši se vse sorte. Večinoma pa, da o vsem odločajo kitajski direktorji, slovenski pa so tam bolj še "zaslužno", brez večjih pooblastil. In tudi brez ugodnosti, ki so jih bili navajeni.

Kako je sploh organizirano vodstvo Gorenja? V tem jih je "kot Kitajcev". Kolegij direktorjev ima kar 12 članov. Uradno kolegij direktorjev vodi Franjo Bobinac, ki je bil na čelu Gorenja 15 let, od 18. julija 2003, upokojitve njegovega predhodnika Jožeta Staniča, do prihoda Kitajcev. Različni nadzorni sveti so mu dali štiri mandate. Glavna pa sta dva (že omenjena) direktorja Chao Liu in Lan Lin. Ta lahko edina sama in brez omejitev zastopata Gorenje.mclaren    (17.8.2019 7:12)
nekdo ima spet mokre sanje!! gorenje počasi ugaša!! kvaliteta je slaba, šefov še vedno preveč, delavec naj pa crkne!!
motovilec    (17.8.2019 7:27)
da uporabim sposojene besede- neznan ti si IDIOT, zdaj vse veš, prej si pa proti doplačilu gobec držal!
Od vseh treh postov, niti enkrat ne omeniš, kaj se bo za delavca spremenilo, kdaj bo najnižje rangiranim šlo na bolje, da ne bodo živeli pod pragom revščine, in da za povrh da si zaslužijo ta naziv, morajo še delati.
Znaš povedati, zakaj si je uprava izplačeval miljone kljub slabim poslovnim rezultatom?
sulc    (17.8.2019 7:43)
Žal Pečnik razvojna sredstva v preteklih letih ni pravilno usmeril, ... bil vase zagledan, odrezav, vzvišen.
meduza    (17.8.2019 9:51)
Če so kitajci tako dobri in poslušajo delavce zakaj potem plačujemo sindikalista in delavskega direktorja ki sta itak še pod vplivom stare garde.
pubo    (17.8.2019 10:28)
Motovilec.... neznan je kopiral članek iz financ.
winzer    (17.8.2019 13:34)
Koliko nadaljevanj še pride 4,5,6.....?
janoš    (17.8.2019 17:14)
In kaj nas to sploh briga?
Bubaleze    (17.8.2019 20:13)
tl;drNeprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]