Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 517

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

ohranimo zeleno mesto (Ohranimozelenomesto 12.6.2019 20:29)

Civilna iniciativa Ohranimo zeleno mesto je dne 10.6.2019 skladno s pozivom župana dopolnila pobudo za referendum in tako izpolnila pričakovanja več kot 500 podpornikov, ki si želijo ohraniti zeleno središče mesta.

Veseli nas, da so vodilni na MOV spoznali, da s "Sklepom o spremembah in dopolnitvah Sklepa o načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Velenje" želijo uresničiti 26 let star načrt, ki je v neskladju z najnovejši trendi iniciativ, ki si prizadevajo za trajnostni razvoj in zeleno prihodnost, kot jo želimo zapustiti našim zanamcem.

Prebivalci ob zelenici, ki jo želimo ohraniti za prihodnje generacije, se že v tem trenutku srečujemo z avtomobili parkiranimi na pločniku ob Abanki in posledičnimi zastoji, ki nastajajo na Kersnikovi cesti, zato si ne predstavljamo dodatne obremenitve na območju sedanje zelenice s stoječim prometom. Novi stavbi bi namreč stali neposredno ob eni največjih stolpnic v Velenju (Kersnikova 1) in 30 stanovanjskim blokom na Jenkovi.
Težko si tudi predstavljamo kvaliteto bivanja v zgradbah, ki bi bile umeščene vzhod-zahod z oddaljenostjo cca 12 metrov od že omenjenega bloka s petimi nadstropji na Jenkovi cesti 27-31, ki je prav tako umeščen vzhod-zahod. To pomeni, da bodo vse etaže do višine cca 10 metrov v času od konca oktobra do sredine marca cel dan ne osončene. Kakšen ogrevalni strošek to pomeni za stanovalce predvidenih stavb in kako je takšna gradnja skladna s trajnostnimi direktivami pa prepuščamo deležnikom "javno-zasebnega" partnerstva.

Porajajo se tudi vprašanja, kakšni so statusi zemljišč, ki so primerna za gradnjo na lokaciji ob Kopališki cesti (nad zimskim bazenom), pod vilo Herberstein itd., kjer bi bila kvaliteta bivanja v novih stavbah neprimerno boljša od bivanja v stavbah, ki bi naj bile zgrajene na sedanji zelenici, ki sedaj dejansko omogoča obilo prostočasnih dejavnosti čez celo leto, da funkcijo dreves kot zvočne zavese na predmetni zelenici sploh ne omenjamo.
Sprašujemo se tudi, zakaj odgovorni na MOV izpostavljajo potrebo po stanovanjih v MOV, medtem ko je na dan 10.06.2019 na največjem slovenskem nepremičninskem portalu samo v Velenju za prodajo na voljo 45 stanovanj, če pa pogledamo še ponudbo v Šoštanju se številka poveča še za nekaj stanovanj.

V civilni iniciativi se tudi nikakor ne moremo strinjati, da so odgovorni na MOV v nas prepoznali namero zaviranja projektov, saj iniciativa ne želi, da se ustavijo številni drugi projekti, če so le ti trajnostno naravnani in omogočajo večjo kvaliteto bivanja in dejavnosti, kar pa zagotovo ni primer v predvidenih novogradnjah na sedanji zelenici med Jenkovo in Šercerjevo cesto. Prvo podpisani Andrej Vrbec je odgovorne na MOV opozarjal, da se zamenjava parcel izloči iz 11. točke o kateri se je glasovalo na 4. seji Sveta Mestne občine Velenje ter, da se o tej zamenjavi odloča posamezno. Izpodbijanje sklepa o načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Velenje za leto 2019 na referendumu je bila za civilno iniciativo tako edina pravna možnost, da prepreči zamenjavo omenjenih parcel.

V civilni iniciativi smo se tudi odzvali povabilu pravne službe MOV, ki nam je vročila dopolnitev za referendum, ob enem pa smo se dogovorili, da se bo referendumsko vprašanje nanašalo le na menjavo parcel. Zato obvestilo za javnost MOV, ki je bilo objavljeno na:

https://www.velenje.si/sporocila-za-javnost/2019/06/9690-Civilna-iniciativa-Ohranimo-zeleno-mesto-mora-dopolniti-pobudo-za-razpis-naknadnega-referenduma

v katerem nam očitajo destruktivno ravnanje ter nasprotovanju javnih interesov, v CI vidimo kot provokacijo in poizkus vpliva na mnenje občanov. Razočarani smo nad ravnanjem MOV ob enem pa nam to daje novo energijo. Pobudo za razpis naknadnega referenduma smo tako spremenili, sedaj referendumsko vprašanje glasi

"Ali ste za to, da se razveljavi del Sklepa o spremembah in dopolnitvah Sklepa o načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Velenje za leto 2019 sprejet na seji Sveta Mestne občine Velenje dne 14. 05. 2019, in sicer razpolaganje z nepremičninama pod točko 48. Priloga 1, ki predstavljata osrednjo zelenico v središčem delu Mestne četrti Desni Breg v Mestni občini Velenje?"

Ker je našo namero prepoznalo že več kot 500 prebivalcev centra desni breg, upamo, da bodo upravljavci lokalne samouprave, ki smo jim zaupali vodenje MOV v tem mandatu, prisluhnili številnim Velenjčanom, ki nam je mar za ohranitev kvalitete bivanja.

Ohranimo zeleno mesto.merti    (12.6.2019 20:33)
Sprav se na siht!
vimenuljudstva    (12.6.2019 20:54)
Zgleda se je končno neki začelo premikati. Kapo dol CIVLNI INICIATIVI.
Velenčani si bojo počas pršli gor da lahko na nekaj vplivajo. Kar tako naprej. Imate mojo podporo.
merti    (12.6.2019 20:57)
Zdaj jim pa bo odleglo, ko vejo da imajo tvojo podporo.
sark123    (12.6.2019 22:23)
sej tam okrog je veliko otrok pa naj naredijo eno igrišče za otroke.
encijan    (12.6.2019 22:33)
Čestitam Civilni iniciativi Ohranimo zeleno mesto za pogum in vztrajnost! 100 % jih podpiram!

Samodrštvo MOV in dobičkarstvo za znane obraze, se mora nehati.

Mestu Velenje je bila zlasti v štirih mandatih bivšega župana in "častnega" občana mesta in dveh sedanjega, ter še trajajočem tretjem, narejena velika škoda iz naslova, za katerega se sedaj borijo člani te iniciative.

Torej se tudi ve, kdo destruktivno deluje proti nekdanjemu konceptu mesta, se roga prihodnosti in je v neskladju z najnovejši trendi iniciativ, ki si prizadevajo za trajnostni razvoj in zeleno prihodnost, kot jo želimo zapustiti našim zanamcem.

Zanimivo se mi zdi, da imamo v mestu Visoko šolo za varstvo okolja, tam so zaposleni strokovnjaki, ki izobražujejo mlade - pa so tiho.

Zemlja kriči po spremembah, ki bi izboljšale varstvo okolja in to, za kar se zavzemajo civilne iniciative, vendar bo ona preživela.

Ogroženi smo ljudje. To pa tistih, ki kujejo dobiček, ne zanima. Vsaj ljudje spreglejmo, kakšne igre si nekateri gredo in da jim v resnici ne gre za ljudi. Za denar se jim gre. :(
veteran#2    (13.6.2019 6:40)
Imate tudi mojo podporo.
Scuderia    (13.6.2019 9:36)
CI, vsekakor vas podpiram v prizadevanjih, da se ohrani zeleni del mesta v čim večji meri. Tam bi lahko naredili kakšno igrišče, saj je nek osrednji del MČ Desni breg, ki predstavlja stičišče druženja za vse generacije.
BuddhaMonk    (13.6.2019 10:49)
Sem za zeleno mesto, ampak graditi pod trim stezo namesto v strnjenem stanovanjskem delu je neumnost. Ce bi zeleli na tisti zelenici graditi soping center, bi vas podprl. Tako pa se zelijo graditi stanovanja.
Butchman    (13.6.2019 11:08)
bila je prilika za pošto, a je so bile druge prioritete tam.....
BuddhaMonk    (13.6.2019 13:32)
Nekaj me še zanima. Kdaj se je formirala civilna iniciativa Ohranimo zeleno mesto? Šele s to zelenico? Ker če je tako, potem se izkorišča neko tematiko za interes ozke skupine ljudi (stanovalcev okoli tiste zelenice). Ne spomnem se namreč te iniciative, ko smo tu gor tarnali, da naj občina ne pozida vsega s trgovinami ali pa seka drevesa z velikimi krošnjami (ki so ali niso bila bolana). Ali pa bolj svež primer, ko se je razkrilo, da bodo tiščali varovana stanovanja med konjušnico in peteročke (tisto je pa res stiščano).
encijan    (13.6.2019 17:15)
BuddhaMonk, ker sem podpisala peticijo, čeprav ne stanujem v tistem okolišu, ti iz tega naslova dam prav.

Prej ni bilo tovrstnih zelenih iniciativ in to je velika škoda, kajti če so oblastniki takšni kot so, bi se morda marsikatera pozidana zelenica in marsikatero drevo ohranilo. Tudi tam, kjer so varovana stanovanja (ljudje so se upirali, a se niso organizirali), pa Rakova goša, pa tam kjer so velenjske vile in še nekater druge zelenice ...

Jaz gledam to na to tako, da se je pač enkrat začelo, da imajo ljudje dovolj politike, ki ravna v nasprotju s trendi trajnostnega razvoja in zelene prihodnosti. Organizirali so se, kar bi se moralo zgoditi že v preteklosti (če bi politika pravilno ravnala, te potrebe ne bi bilo).

Upam tudi, da se bodo tako zavzemali še naprej za vsako zelenico, za vsako drevo - vsaj tako sem razumela.

Velenja kot mesta v parku v nekaterih predelih mesta itak ni več. Bolj je mesto asfalta in betona, s pogledom na zid sosednjega bloka in zelenicami, velikimi kot balkon. Malce karikiram, a ni daleč od resnice.

Rešiti se da itak le še malo tistega, po čemer je nekdanje Velenje slovelo.
non-stop    (13.6.2019 17:17)
Zeleno mesto? Se hecate? A proti novemu odru niste...tam bodo poasfaltirali 30x več zelenice. Ko so posekali jablane nad bivšim bazenom...se nihče ni oglasil. Pa še to: Velenje je sinonim mesta, ki je zgrajen na rodovitnih poljih in zelenicah. To se dogaja že točno 60 let...in 95% občanov je ponosnih na te brezlične betonske zgradbe, ki so nametane po dolini, kot da bi jih vrgli iz letala. Velenje se je gradilo brez nobene strategije...in trenutna oblast se teh starih načrtov pač drži...nov blok je bil predviden tam že pred 30 leti.
encijan    (13.6.2019 17:24)
non-stop, imaš svoj prav. Ljudje se žal niso organizirali že prej, tudi zaradi jablan, ki jih omenjaš.

Prireditveni oder je v okolju, kjer ni blokov, hiš, tam se ne krčijo zelena pljuča v mestnem predelu. Čeprav bi se tudi o tem dalo debatirati v tvoji nakazani smeri.

Preteklost je takšna kot je, lahko se pa ljudje zavzemamo za boljšo prihodnost, ki nam bo na splošno rezala čim manj zelenic in zelenja.
melči    (15.6.2019 21:45)
Podpiram in se zahvaljujem vsem, ki se trudijo za to, da bo v našem mestu ostalo vsaj še kako drevo in košček zelenja. Saj jaz sem že v letih in okoli hiše imam nekaj zelenice, a ko gledam kako raste moj vnuček, si želim, da bi tudi on dihal brez zaščitne maske, ko bo v mojih letih. Že tako degradirano okolje ni potrebno še dodatno obremenjevati z betonom. Tudi neumnega prireditvenega prostora pri jezeru ne rabimo. Zato, da bo nekajkrat poleti tam rompompom, še več pijancev in razbijačev je gradnja nepotrebna. Imamo svojih dovolj. Če bi s tistim denarjem posadili drevesa in uredili več zelenih površin (morda tudi na strehah blokov) bi bilo upanje za znosen zrak v prihodnosti zagotovo večje. Uprimo se končno tistim, ki želijo služiti na račun nas in zelene prihodnosti naših zanamcev.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]