Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 507

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

zda na b. vzhod pošiljajo 1.500 vojakov; iran: to ogroža mir in varnost (Neznan 25.5.2019 18:51)

Kako se Iran boji zločinske organizacije NATO?sulc    (25.5.2019 18:55)
Brez ZDA se II.svetovna vojna nebi končala uspešno.
Tako, da imajo ZDA še od takrat vse pristojnosti vzdrževati red, ker so oni prinesli mir na svetu v 2. svetovni vojni. Brez ZDA drugi zavezniki, kot npr. VB, Francija, Poljska, SZ nebi bili uspešni.
janoš    (25.5.2019 19:23)
Ja če nimajo sovražnika si ga pa naredijo in sploh se vtikajo vsepovsod-kdo jim daje pravico.
sulc    (25.5.2019 19:38)
"Pravico" imajo od 2. svetovne vojne naprej

- ker so rešili VB in SZ; najprej z množično oskrbo iz novo ustvarjene vojne industrije na ozemlju ZDA s katero so oskrbovali ZDA in SZ,
- kasneje pa z angažiranjem v ljudstvu ko so Japonci napadli Pearl Harbur.

Nato pa so vzpostavili normalno Nemčijo, Japonsko, Italijo, tudi Jugoslavijo z investicijami, itd.
schnitt    (25.5.2019 19:41)
Kdo pa daje pravico (janoš) Sloveniji, da ne brani meje na Kolpi z vojsko ampak ima 236 pripadnikov vojske na Kosovu?
tjun8562    (25.5.2019 19:48)
@sulc....
se ti ne zdi, da malce pretiravaš, to o usičih?
in pa: rusi so sami izdelovali svoje orožje in celo na tak način, da je štela množičnost ne pa zanesljivost. Stvar je bila v tem, da je bilo vojske kolikor so je hoteli, le orožja (dobrega) jim je manjkalo.
In mogoče drobna zanimivost iz II. sv. vojne: rusi tankov kasneje sploh niso več barvali v kamuflažne barve, ker jim je zmanjkalo le-te; si predstavljaš?
in o "reševanju ter investicijah" po vojni, tudi ne bo držalo: le nekaj programa (UNRA) je bilo poslanega iz usa v europo, to je pa tudi vse.

Tako da usiči nimajo nikakršne "pravice" krojiti red na Zemlji.
res pa je da so s trenutnim kretenskim precednikom "Čuampom" zelo nevarni, da napravijo kako blesavo potezo....

lp
sulc    (25.5.2019 19:59)
Kdo pa misliš, da je zgradil, s čigavim denarjem npr. Hirošimo, Nagasaki, Koeln, Leipzig, Hamburg, Dresden, itd. ... ti si neka UNRA. A misliš, da so samo košto dali? Pravi si bebec.

Množična, velikoserijska industrijska panoga (letalonosilke, ladje, topovi, kamioni, letala, itd .... živila), na novo ustvarjena v mirnodobni ZDA je zalagala SZ in VB da so se ubranili Nemcev in Italijanov, Japoncev.

Kdo je rešil npr. Malto, sev.Afriko, Sicilijo, itd. ... transportne oskrbovalne ladje z živili preko Atlantika, ... kar je bil PREDpogoj za uspešno nadaljevanje vojne v Evropi, na Kitajskem, Oceaniji, itd.

Vse to so zasluge zato je prav da še zdaj skrbijo za red v svetu. Kako pa npr. EU skrbi za varnost Evrope - nikakor!
Lucky H.O.G    (26.5.2019 0:33)
Se strinjam s Sulcem, naciji bi Ruse pojedli, če jih ne bi ganjali jenkiji... angleži pa francozeki se pa tut neb pobrali...
ex sulc mare    (26.5.2019 8:11)
...zakaj ze se je potrebno lotiti Irana?
sitemeter    (26.5.2019 8:19)
ZDA mora zvišati ceno nafte ob vse večjam pritisku za zmanjšanje porabe tega energenta.
janoš    (26.5.2019 8:34)
Luci naciji so ja napredovali v Rusiji,dokler se ti niso dobro organizirali in premagališvabe ,tako velike države enostavno ne moreš osvojiti.Konec njihovega osvajanja je bil poraz pri Stalingradu,od tistega časa so se samo umikali!
sulc    (26.5.2019 8:44)
SZ je bila do Stalingrada dobro organizirana, tako da januš to filozofira neke floskule prodaja. Zakaj je bila dobro organizirana že pred Stalingradom?

Ker je SZ izšolala vojna s Finsko, ki jo je stežka dobila. Ob enem je dobro sodelovala s Hitlerjem, delila Poljsko in vzela pribaltske države, zalagala Hitlerja z žitom iz Ukrajine, kvalitetnimi kovinami, ki jih Hitler ni imel. Med drugim je imela SZ ob napadu Hitlerja več tankov kot Hitler, itd.

Tako, da nakladanje, da SZ ni bila organizirana je pravljica za malošolarje.

ZDA so zalagale SZ z orožjem preko Irana pred Stalingradom. Za osvojitev SZ pa ni treba v tistem času drugega kot osvojiti železniške proge in nekaj večjih mest, ostalo je bilo podeželje, ki je sprejelo vsakega oblastnika.
frenk 53    (26.5.2019 11:02)
V ZDA je orožarska industrija ena glavnih panog gospodarstva. Treba je narediti vse, da trg orožja ostane aktiven. Tudi če žrtvujejo nekaj svojega naroda. In pa nafta seveda.
Pomoč Amerike med in po 2. S.V. je tudi stvar ekonomije. Gledano z njihove strani, dolgoročno seveda.
Trajen mir na bližnjem vzhodu, in v Afriki pomeni konec ekonomske in politične prevlade ZDA v svetovnem merilu. Enako velja tudi za sr. južno Ameriko. Tudi tam pravi mir za ZDA ni preveč zaželen.
ic123    (26.5.2019 12:02)
prva država ki bo zmožna sestreliti ameriške satelite bo dobila primat na svetu. Glupi Ameri brez navigacije (satelitov) u trgovino neznajo pridit kaj šele kaj več.
sulc    (26.5.2019 12:10)
Večini seže znanje o 2. svetovni vojni do Urala in Pearl Harburja. Zadeva je pa začela mnogo prej.

Bliskovit razvoj japonskega gospodarstva in prebivalstva na omejenih možnosti, t.j. na otoku, pomanjkanje surovin na otokih in militaristična vlada so sprožili ekspanzionistične težnje Japonskega cesarstva.

Leta 1931 so Japonci izkoristili incident v Mukdenu in zasedli Mandžurijo ter ustanovili marionetno državo Mandžurijo. Mandžurija je bila izredno bogata z rudninami za najkvalitetnejša jekla in s kmetijstvom kar je Japonska potrebovala za razvoj svojega gospodarstva.

Ekspanzijo Japonske v Indokini in na Kitajskem so ZDA začele ustavljati tako, da Japonski po zasedbi Mandžurije niso več dobavljale surovin.

Potem je Japonska želela še več, ne samo Mandžurijo. Šla je proti Indiji, na Malajski polotok, itdd. Tako je prišel na vrsto Pearl Harbur.

Kitajska je Ligo narodov pozvala naj ustavi japonsko invazijo. Potem ko je ta obsodila vdor v Mandžurijo je Japonska izstopila iz Lige narodov. Vojna. Kitajski odpor proti japonski okupaciji nadaljeval.

Reakcija ZDA je bila napad Japoncev na Pearl Harbur, sicer pa ZDA niso želele vstopiti v 2. svetovno vojno, samo pomagale so VB in Rusiji. Tako da ZDA niso vzrok za vojne ampak so samo branile demokracijo pred nacizmom, fašizmom, komunizmom in ohranjale eksistenco ZDA - torej so ZDA živele takrat v demokraciji, razcvetu gospodarstva po letu 1929, itd. ZDA niso bile pripravljena na 2. svetovno vojno, ker je niso načrtovale niti niso želel vstopiti v to vojno.

Torej zato, ker so ZDA ogromno pomagale obstoju demokracije v svetu, VB, SZ in Kitajski, Japonski, itd. .... imajo ZDA zato vse pravice, da ohranjajo vložke, ki so jih dale po vsem svetu. Obubožana Nemčija, Japonska in VB še dolgo dolgo niso vrnile posojil ZDA za reševanje v 2. svetovni vojni in po vloženih investicijah po vojni. Torej imajo ZDA zgodovinsko gledano vse pravice urejati nenormalne zadeve, ki štrlijo mimo demokracije.

Take nenormalne zadeve so npr. bile oz. so: Sadam, Gadafi, Miloševič, radikalni islam (napad 11.sept.), ipd.
pozorhudpes    (26.5.2019 13:01)
Haha Sulc na katerih drogah si ti?????? nekaj malega o ZDA....Kot lahko vidiš je to gamad od gamadi na tem planetu..Rusi so jim sestrelili onega japeka v U2 https://m.youtube.com/watch?v=vL98MLL15n0 potem so jim Srbi sestrelili ono kao nevidno govno od letala...itd.....tam kjer američan posreduje ostane samo en velik kup nesreče.......delujejo samo in izključno v svojo korist in interes za seboj pustijo opustošenje.....
Začelo se je z berberskimi gusarji

Če ne upoštevamo današnje Kanade, kjer so potekali boji ameriških borcev za neodvisnost in britanske kolonialne vojske, ter Karibov, kjer so v istem času potekali pomorski boji z Britanci, je prvo ameriško vojaško posredovanje zunaj ZDA in tudi zunaj ameriške celine potekalo v severni Afriki proti berberskim gusarjem v začetku 19. stoletja. Ti so namreč ovirali ameriško trgovino v Sredozemlju. Spomladi 1805 je ameriškemu ekspedicijskemu korpusu marincev v bitki pri libijskem Tripoliju uspelo premagati gusarje.

Sledile so ameriške akcije na Karibih in Pacifiku. Leta 1813 so začele ameriške vojaške ladje operirati na Pacifiku, da bi pod ameriški nadzor spravile nekatere otoke. Vendar je ZDA šele v drugi polovici 19. stoletja uspelo pridobiti pomembne otoke, kot sta Samoa in Filipini. Sredi 19. stoletja so ameriške ladje prvič dosegle Kitajsko, v katero so se ZDA tedaj začele vmešavati. Tam so ustanavljale svoja naselja, ki so jih branili ameriški vojaki. Ti so sodelovali pri zatrtju Boksarske vstaje leta 1899, pomembno vlogo so igrali tudi v državljanski vojni in Kitajsko zapustili šele leta 1949.

Na Daljnem vzhodu je bila ameriška vojska dejavna tudi na ruskem ozemlju v času posredovanja zahodnih sil proti boljševikom v letih 1918-1920. Veliko vlogo je imela na območju Pacifika in Daljnega vzhoda med drugo svetovno vojno, ko se je borila za otoke in branila Avstralijo pred japonskim napadom. Japonsko je dokončno zlomila z atomskima bombama in postala njena okupacijska sila. Nato je sodelovala v korejski vojni v letih 1950-1953 in vietnamski vojni, ki se je razširila na Laos in Kambodžo. Skoraj ni države na Daljnem vzhodu, na katere ozemlju ni bilo ameriških vojakov, morda je edina izjema Indonezija.

Ameriški vojaki so sodelovali tudi v različnih večjih in manjših operacijah v Srednji Ameriki in na Karibih. V prvi polovici 19. stoletja so večkrat vpadli v Mehiko in ji vzeli veliko ozemlja. Posredovali so na Haitiju, v Dominikanski republiki, na Kubi (leta 1898 v vojni proti Španiji, ko so ZDA dobile tudi Filipine), dvakrat v Nikaragvi, večkrat v Panami, zadnjič leta 1989, na Grenadi leta 1983. V Južni Ameriki ni bilo pomembnih ameriških operacij, ker so to območje ZDA nadzorovale predvsem z gospodarsko prevlado.

Ameriška vojska je prvič prišla v Evropo leta 1917, in sicer v Francijo. Med drugo svetovno vojno se je poleg na Pacifiku borila še v Maroku, Alžiriji, Tuniziji, nato v Italiji, po izkrcanju skupaj z britanskimi vojaki v Normandiji pa v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji, Avstriji, manj znano pa je, da so ameriški vojaki leta 1945 osvobodili tudi Prago. Ameriška vojska je bila med hladno vojno navzoča zlasti v Zahodni Nemčiji. V tem obdobju je bilo več incidentov z ZSSR, najbolj znana je bila sestrelitev vohunskega letala nad Uralom leta 1960. Po koncu hladne vojne pa so ZDA dvakrat vojaško posredovale na območju nekdanje Jugoslavije: najprej leta 1994 in potem še leta 1995, ko so ameriška letala napadla cilje bosanskih Srbov, leta 1999, med kosovsko vojno, pa še cilje v ZRJ Jugoslaviji.

Tri vojne na Bližnjem vzhodu

Ameriška vojska je pogosto posredovala tudi na Bližnjem vzhodu, kjer je bila prisotna v manjšem številu že med drugo svetovno vojno. Za Bližnji vzhod so se ZDA začele zanimati sredi 20. stoletja, ko je tam oslabel britanski vpliv. V tej regiji so se ZDA vojskovale in se še zdaj vojskujejo v treh velikih vojnah: zalivski leta 1991, afganistanski, ki se je začela leta 2001, in iraški, ki se je začela leta 2003. V zadnjih desetletjih je bilo več vojaških posredovanj: v Libanonu leta 1956 in 1982, v Libiji dva letalska napada leta 1981 in 1986, v Sudanu letalski napad leta 1988, v Jemnu leta 2000 (zaradi napada na ameriški rušilec Cole), v Perzijskem zalivu pa je bilo veliko manjših pomorskih in letalskih akcij, saj tam ameriške ladje varujejo tankerje pred iranskimi grožnjami. V zadnjem času smo priče tudi večjemu ameriškemu pritisku na območju Somalije.

Še veliko drugih manjših akcij ameriške vojske je bilo v drugih delih sveta. Ameriški vojaki so bili v vseh velikih državah, tudi v Veliki Britaniji, Rusiji in na Kitajskem. Edina izjema je Indija. In do nedavnega - Pakistan.
Vir.dnevnik.si
janoš    (26.5.2019 17:37)
Sulc če jaz prodajm floskule jih tudi History Chanel,ker tam sem gledal vse oddaje o nemškem napadu na Rusijo in so Nemci zmagovali vse do Stalingrada, kjer je bila zajeta 6 nemška armada z feldmaršalom von Paulusom,od takrat so Nemci samo še izgubljali,,torej če jaz lažem,potem lažejo tudi zgodovinarji.
Harry_    (26.5.2019 19:49)
Sulc... Ne govorit o denarju, ce ne ves od kot je prisel... Npr. Nemcija je v bistvu sama placala svojo obnovo, s tem ko so americani po vojni zasegli in odpeljali vso zlato, devize... Od nemske centralne banke. Podobno se je zgodilo na japonskem. Samo raje ne diskutiram dalje, ker zal so nekateri tako prepricani v neke ljudske idealizme...

Vsem drugim pa samo v znanje-razmislek. Amerika je drzava ki igra karto najmocnejsega, zaradi tega menijo da lahko vso mednarodno pravo obidejo, delajo pac kaj zelijo. Pozabljajo pa da je vse v gibanju in oni so na poti, da v kratkem ne bodo vec najmocnejsi. Zdaj pa vprasanje, bo novi najmocnejsi smel napasti npr ameriko, ker majo se vedno atomsko orozje. Bo lahka kr vkorakal in felal pac kar se nu zdi, tudi ce ne bo po mednarodnen pravu? Pac to je zgodba ko mocen iskorisca svojo moc, ko jo pa rabi sam jo bo pa zahteval.... Zal je pa tudi ena resnica, ta drzava bo prej sesula svet, kot priznala da so zapufana nesposobna kurva... Zal...

Upam pa da nasi ljudje niso tk butasti, da bodo sinove puscali na bojuscih, za zgubljeno idejo...

Lo
Nikita01    (27.5.2019 13:27)
Sulc, take arogance kot si jo ti zapisal pa že dolgo nisem kje zasledil!!! Naštevaš kaj vse so zgradili Jenkiji po vojni, in korajžno zapišeš celo tole katastrofalno izjavo: Jenkiji so po vojni zgradili novo HIROŠIMO, NAGASAKI, DRESDEN...ti torej smatraš, da če vržem bombo na tvojo hišo in pobijem še zadnjo podgano v njej, nato pa ti zgradim novo hišo, da sem največji MECEN na svetu???!!!!! Ali se ti je res utrgalo?IN Dresden...verjetno ne veš, da ga niso zbombardirali ob koncu vojne zaradi vojaške taktike ampak zgolj in samo na maščevalno zahtevo Churchila kot revanšo za nemško uničenje Coventrija! Ubili so 150.000 ljudi ob koncu vojne zaradi maščevalnosti...res demokratični svet!

In še vprašanje Sulcu: zakaj pa imamo OZN, če je dovoljeno Jenkijem da pobijajo kjer in kadarkoli zaradi svojih interesov kogarkoli?

Paše to: upam da veš, da je Bush (ta stari) prodajal Nemcem gorivo za letalske napade na London???? Ni večje investicije kot je napasti državo in jo izropati!
sulc    (27.5.2019 14:43)
Japonci so si zaželeli s surovinami bogate Mandžurije. Da bi zasedli to najsevernejšo Kitajsko pokrajino, so izkoristili t. i. Mukdenski incident in 18. septembra 1931 napadli Kitajsko in ji po petih mesecih bojev odvzeli Mandžurijo. Posledica te okupacije je bila, da so Japonsko izključili iz Društva narodov.

Evo, tvoje Združene narode je Kitajska prosila za posredovanje pa niso storili nič. A so ZN kaj storili ko je bil bombandiran Beograd, Dubrovnik, itd. ? Nič.

Kaj napletaš neke nerealne inštitucije, ki ne zmorejo nič. Samo Nato nekaj naredi, drugi nič. A EU ima svojo vojsko. Nima. Nič ne stori.

ZDA (ni bila v vojni) so po 1. svetovni vojni bile posrednik za konferenco na kateri so zmagovalci talali. Tako so zmanjšali Nemčijo, alocirali Prusijo, Poljsko povezali za Baltikom in jo formirali, enako Češkoslovaško, ječo različnih narodov, kultur in verstev narodov Yugoslavijo, itd .... vse to in še marsikaj za zametek 2. svetovne vojne.

Tudi 2. sv. vojne ZDA nebi bila deležna, če nebi Japonci šli v Mandžurijo. Tu so jih (Japonce) ZDA samo ovirale s trgovino, nič drugega. Sodu je pa dno izbil Pearl Harbur in potopitev mornarice ZDA tam. To je enako kot 11.september, Al kaida, itd. Tu nimaš kaj čakat. Treba se je braniti in ZDA so pomagale VB z oskrbo preko Atlantika. Spet so bile ZDA napadene ko so ZDA samo s trgovskimi ladjami oskrbovali, najprej z živežem nato z orožjem, SZ in VB.

No potem so seveda, ker so nacisti in nadaljevali vojno tudi oni (ZDA) šli v vojno in tako se je bombandiralo vse da bi se vojna čimprej kočala, da bi bilo čimmanj žrtev med vojaki.

Tolkli so tako vojaške cilje, industrijo v Nemčiji kot strateško bombandiranje da bi se narod obrnil priti Hitlerju. Vse možnosti so poskusili, enako na Japonskem, da bi se vojna čimprej končala. Seveda tolkli so Dresden. Zakaj pa ne, če nočejo končati z vojno!?

Potem pa so (ZDA) jim pomagali, da so se čimprej postavili na noge in naredili procese v Potsdamu. A sojenje v Potsdamu ti tudi ne paše. A atomska bomba potem ko niso nehali vojne Japonci bombandirani s klasičnimi bombami ti tudi ne paše. Ti si pravi mirovnik. Daj povabi si Al kaido v svojo dnevno sobo.

Če so ZDA VZPOSTAVILE red na svetu so dolžne, hvala bogu, to vzdrževati. Slovenija ni to kar bi morala - dati 2% BDP za vojsko ampak ima zanič škornje za vojake.

Te vprašam naslednje:

Kmetijo ostareli starši izročijo sinu nasledniku in opazujejo kako on gospodari. Starši ugotovijo, da se sin zadeva s heroinom, prodaja parcele, najema kredite, da gre kmetija v maloro.

Kaj storijo starši? Razlastninijo sina in kmetijo izročijo hlapcu, ki zna gospodariti.

To delajo ZDA, da bebci tipa Sadam, Gadafi, Castro, ISIS, Al kaida, ipd. ne delajo ustroj sveta po podobi kokaina. Hvala bogu da imamo ZDA in ne teh komunistov, ki si gredo internacionalizem, kjer narod ne velja nič in je za komuniste vse skupaj en narod, en delavski razred. Delavavski razred je pa danes za računalniki, ni več srpa in kladiva.
Nikita01    (28.5.2019 1:21)
Sulc, vidim da da si nasedel tudi BUSHu in CO - niti sveti se ti ne, kdo je porušil WTC in zakaj? Torej ne veš o AMI politiki nič...verjetno tudi ne, zakaj so napadli Vietnam in zakaj niso zmagali...tudi tega ne veš, da Je Roosevelt bil obveščen o prihodu japonske flote na Havaje (info Avstralija) ampak je napad potreboval zaradi nasprotovanja Nemcev in Japoncev v ZDA...(enako kot je Churchill prej vedel za napad na Coventry pa se ni smel izdati da pozna nemško šifriranje).
Očitno bereš plitve informacije, ozadja pa ne poznaš...politika se pa dogaja ravno tam! Če nič drugega...pojdi enkrat v ZDA da boš spoznal najbolj dekadentno družbo, vse je pa v rokah peščice ljudi - če ho9češ, ti jih naštejem z vsemi podatki vred!
sulc    (28.5.2019 7:57)
Nasmehnem se, ko preberem kako me podcenjuješ. Nekaj imaš v zadnjem prispevku prav, nekaj pa si pobral v kakšnem žurnalu. Sam pa razmisli o svoji naivi.
Ad36ela    (28.5.2019 21:37)
Samo Al Kaidini teroristični somišljeniki in simpatizerji lahko organizacijo Nato proglašajo za zločinsko. Take simpatizerje terorizma bi bilo treba sprocesirati na sodiščih ker ogrožajo svobodo in demokracijo.

Organizacija Nato je izrasla iz vojnih razmer ko so ZDA obranile fašistične napade Japonske v 2. svetovni vojni ko so obranili pred fašisti tako npr. Avstralijo, Midway, Filipine, Burmo, vzhodno Indijo, Malajo, itd.

Organizacija Nato je izrasla iz vojnih razmer ko so ZDA oskrbovale med 2. svetovno vojno Veliko Britanijo z orožjem, prehrano, onemogočale nacistične podmornice, pomagale v severni Afriki, Siciliji in Italiji, v Evropi vse do Berlina, pomagali Sovjetski zvezi, itd.

Simpatizerje terorizma v Sloveniji bi bilo treba sprocesirati na sodiščih ker ogrožajo svobodo in demokracijo ko proglašajo organizacijo Nato za zločinsko.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]